KONEC IN ZAČETEK
MOBILNOST 3: SLOVAŠKA
DATUM: 3. – 7.6. 2024
KRAJ: BRATISLAVA

Bratislava. Zadnja izmenjava dvoletnega projekta Think globally, act localy. Nam je uspelo? Da, za nami so izmenjave v Krakowu (POL), Gjoviku (Nor), Mariboru in v petek, 7.6. končana, še zadnja na Slovaškem.

Smo delovali lokalno? Sajenje dreves, čiščenje vinograda in pokrajine v obliki zadružnega prostovoljstva, druženje z brezdomci, inštrukcije otrokom manjšin, samooskrbnost in skrb za zmanjšanja odpadne hrane, prevozi z javnim transportom itd. Našteli smo samo nekatere dejavnosti pri odgovornosti do narave in družbe. Finančna podpora iz EU in moralna podpora s strani vseh šol nam daje obete za nov ZAČETEK. Nov projekt. In stara/nova trajna poznanstva. Tudi za naše dijakinje Ano, Asjo, Lio in Živo. Opravile so veliko: dela, pohodništva in spanja v šotoru. In seveda druženja.

Polona in Matjaž Vehovar

V stiski spoznaš prijatelja
ORGANIZACIJA SREČANJA PARTNERSKIH ŠOL V SLOVENIJI
DATUM: 18. 9. – 26.9. 2024
KRAJ: MARIBOR

V sklopu projekta Razmišljaj globalno, deluj lokalno, smo v septembru gostili 18 dijakov in 5 profesorjev iz Norveške, Poljske in Slovaške.

Gostoljubje pohorskih gozdov in domov naših dijakov je bilo prilagojeno temi srečanja: trajnostna vzgoja, samozadostnost dijakov, ekološki turizem in predvsem sobivanje v “tim bildingom”.

Vse zajtrke in tri glavne obroke za 40 ljudi so dijaki pripravili sami, sami pospravili za seboj, skrbeli za čim manj smeti in pri tem vsakodnevnemu opravilu opravili spontani tim bilding. Prijatelja namreč spoznaš ob delu. Zamesili smo kruh, ga spekli na ognju, prav tako hrenovko v štručki in banano s čokolado. Ekipe so se menjavale v dnevnih projektih in vsak se je poskusil v različnih vlogah. Seveda ni manjkalo zabave in športa v obliki adrenalinskega parka, kolesarjenja in dnevnih pohodov.

Obilo komunikacije in spoznavanja je bila odlična popotnica za dokončanje projekta v letu 2024. Po srečanju in projektnem delovanju v Krakowu na Poljskem, Gjoviku na Norveškem in tokrat našem hribu Pohorju, je pred nami še zadnje dejanje: izmenjava v Bratislavi. Do takrat bodo kandidati za izmenjavo sodelovali pri prostovoljstvu in akcijah v okviru projekta. Tako imamo redno učno pomoč za učence osnovnih šol, družili se bomo z varovanci doma za brezdomne in se poskušali vključiti v izredne akcije prostovoljstva.

Foto in besedilo: Polona in Matjaž Vehovar

Mobilnost 2: Norveška
Datum: 6. – 10. 3. 2023
Kraj: Gjovik
Toplina na minus 17
Lillehammer 94′. Kraj bronastih spominov za Slovence. Tri so osvojili Jure, Alenka in drugogimnazijka Katja. Košir, Dovžan in Koren so priimki prvih nosilcev zimskih olimpijskih medalj za samostojno Slovenijo. Vreme nam pomaga in ustvarjajo se novi spomini. Tokrat na srečanju štirih IB šol v projektu Think Globally, Act Locally. Norveška na vsakem koraku pokaže sožitje z naravo in zimo. Tudi slednja ni zatajila. Minus 10 in več ni redkost. A gostoljubnost pogreje.
Tek na smučeh kot način življenja
To velja za Norvežane. Pa tudi za nas, udeležence zadnjega dne projekta Think Globally Act Locally. Norvežani lahko opremo za tek najamejo zastonj. Proge so urejene, široke in v ‘nedogled’. Štafeta med dijaki z Druge, iz Krakova, Bratislave in domačinov je bila uspešna. Enako velja za piknik na snegu.
 Hokejska dvorana pod zemljo je samo nadaljevanje zgodbe naravne jame v Gjøviku, ki se je spremenila v zaklonišče v času hladne vojne. Zdaj gosti obiskovalce na ledeni podlagi, v vodi ali na plezalni steni. Ter koncerte. Gledalci smo bili navdušeni. Zimska pravljica se je končala. Dijaki Druge smo spoznali Norveško skozi razne zimske športne aktivnosti, kulturo in tradicije te najsevernejše evropske države. Tam smo pustili košček slovenstva, sami pa nazaj prihajamo s številnimi novimi izkušnjami, pripravljeni na nove akcije.
Črt, Liza, Ana, Karla, Zala in Ivana smo za izkušnjo neizmerno hvaležni.
Tusen takk!

Mobilnost 1: Poljska

Datum: 21. – 25. 11. 2022

Kraj: Krakow

Led smo uspešno prebili Na Poljskem

Začetek projekta Think globally act locally je bil v Krakowu. Po medsebojnem spoznavanju udeležencev in raziskovanju lepega starega jedra poljskega mesta smo prešli k bistvu. Spoznali smo izzive, ki jih prebivalci srečujejo vsak dan. Aktualna politična situacija na vzhodni meji je kar milijon ukrajincev spodbudila k imigraciji. Poljaki so jih sprejeli kot dobri sosedi, a množica priseljencev je bila velika. Spoznali smo kako so se nevladne organizacije soočile z množico prebežnikov, saj je bil odziv oblasti zrelo počasen. Delo v begunskem centru in Food bank (banko hrane) smo spoznali od blizu. Donacije vseh večjih prodajalcev hrane se vsak dan zbirajo v centru in nato razpečajo do imigrantov. Delegacija cca 30 dijakov in profesorjev iz Poljske, Slovaške, Norveške in Slovenije smo z akcijo na terenu preizkusili še fizično delo. Sadili smo drevesa, saj čistijo zrak. To je le eden izmed ukrepov za boljši zrak, ki si ga v Krakovu zelo želijo. Tega problema se oblastniki zavedajo, problem pa uspešno in sistematično rešujejo. Uspešno smo prebili led začetka izmenjave in projekta ter na praktičnih primerih doživeli tudi bistvo dvoletnega udejstvovanja. Kako se zavedati trajnostnega učinka naših dejanj pri odnosu do narave in družbe.