Naša šola tudi letos, kot že vrsto let pred tem, sodeluje na Mladinskem parlamentu Alpske konvencije YPAC, v sklopu katerega lahko mladi (enkrat na leto) debatiramo o trenutno aktualnih temah. Dogodek se bo odvijal skozi prihajajoči teden, od 14. do 18. marca.

Letošnja tema se navezuje na težave, s katerimi se soočamo v 21. stoletju – podnebne spremembe, COVID …, kako bi lahko spremenili naš družbeni sistem za boljše življenje ter odnose med ljudmi kot tudi naravo. Delegati bodo v štirih komitejih podrobneje analizirali problematiko gospodarstva, ekonomije, družbe in mobilnosti. V petek, 11. 3., smo imeli priprave s Špelo Barlot iz CIPRE, ki nam je prijazno odgovarjala na naša vprašanja in nam predstavila aktualne probleme alpske regije.

Šolsko ekipo vodstvom predsednice Maše Drevenšek (MM1), prof. Barbare Bedenik in prof. Darje Kravanje sestavljajo delegati Natali Soufi (3. A), Brina Krajnčič (3. A), Lina Murko (3. A),Lana Leskovar (3. A), Jakob Čerič (MM1),  Vesna Jokić (MM1) , Gaja Đukanovič Babič (MM1), Lara Mladenič (1. A) in novinar Miha Sterkuš (3. A).

Dogodek naj bi se v normalnih razmerah odvijal v Liechtensteinu v glavnem mestu Vaduz, a se bo zaradi ukrepov kljub velikim prizadevanjem organizatorjev žal odvijal na daljavo. Tako bomo z delegacijo delovali iz šole, debate pa bodo potekale preko video klica – podobno kot medkarantenski pouk, ki ga iz preteklih let že predobro poznamo. Nič zato, saj se dogodka vsi veselimo in komaj čakamo na nove izkušnje, ki jih bomo pridobili.

MS