T: +386 (0) 2 330 44 30|info@druga.si

ekskurzija v Rim

oktober 2015

23okt(okt 23)1:0028(okt 28)1:00ekskurzija v Rim

Podrobnosti dogodka

Od Rima pričakujemo veliko, saj je bil to sedež cesarstva, mati civilizacije, caput mundi (popek sveta). To je mesto cesarjev, romanc, mesto z dolce vita in zasanjanimi sončnimi dnevi, mesto brezkončne umetnosti, cerkva, muzejev, trgov z vodnjaki in veličastnimi spomeniki iz zlate dobe cesarstva …

RIM

Datum ekskurzije:  23./24.10. – 28.10.2015 (4/5 dni)

 

  1. dan, petek, 23.10.2015: SLOVENIJA – BENETKE – BOLOGNA – FIRENZE …

Odhod avtobusa ob 20:00 iz Maribora. Nočna vožnja po avtocesti mimo Celja, Ljubljane,  Benetk, Bologne in  Firenz proti Rimu …

 

  1. dan, sobota, 24.10.2015: RIM

… dopoldanski prihod v Vatikan. Najprej sprehod čez Trg Svetega Petra (Piazza San Pietro), kjer dominira Bazilika Sv. Petra, najznamenitejša krščanska cerkev in najpomembnejši katoliški romarski kraj, kjer so domnevno leta 64 pokopali Sv. Petra. Prvotna cerkev je tukaj stala že v 4. stoletju, novo so zgradili v 17. stoletju. Največji vtis nam bo pustila predvsem mogočnost cerkve, Michelangelova Pieta ter Berninijev baldahin. Ogled grobnice, kjer so pokopani prvi kristjani, vzpon na kupolo, ki ponuja prekrasen razgled. Sledi obisk Vatikanskih muzejev, ki so največji muzeji na svetu. V okviru le teh si bomo ogledali Sikstinsko kapelo, ki jo je poslikal sam Michelangelo. Te freske predstavljajo vrh evropskih umetniških dosežkov. Očarale nas bodo tudi Rafaelove sobe (freske), ki spadajo med največje renesančne mojstrovine. Sprehod do Angelskega gradu, ki ga je dal zgraditi rimski cesar Hadrijan kot mavzolej zase in za svojo družino (ogled notranjosti) ter naprej čez reko Tibero do Trga Navona (Piazza Navona), ki predstavlja družabno središče mesta s številnimi kavarnami na prostem. Prosto za kavo, nato ogled cerkve Il Gesu, ki je prva cerkev nastala v baročnem slogu. Čas za fotografiranje ob znameniti Fontani di Trevi, sprehod čez Španske stopnice … Zvečer vožnja v hotel, večerja, nočitev.

 

  1. dan, nedelja, 25.10.2015:RIM

 

Po zajtrku čas za nadaljnja potepanja po mestu in ogled znamenitosti v starem srcu rimskega mesta, ki je polno razvalin templjev, bazilik in drugih stavb. Sprehod čez antične ostaline Foruma Romanuma do Panteona, najimenitnejšega spomenika iz rimske antike. Ogled Koloseja – najveličastnejšega spomenika antičnega Rima, namenjenega gladiatorskim bojem. Pot nas bo vodila še mimo Konstantinovega slavoloka do Kapitola, Beneškega trga,  Trajanovega stebra, cerkve Svetega Clementa, kjer so vidne ostaline kar treh templjev iz različnih obdobij! Sledi ogled Bazilike svetega Petra v vezeh (San Pietro in Vincoli), ki je dobila ime po verigah, v katere je bil vklenjen sveti Peter. Najpomembnejše spremembe je naredil Michelangelo, ko je znotraj bazilike postavil mavzolej Julija II. in kip Mojzesa. Prosto za večerjo v lastni režiji, nato nočni ogled mesta. Nočitev v hotelu.

 

4 .dan, ponedeljek, 26.10.2015

Po zajtrku nadaljevanje z ogledi mesta. Obiskali bomo Karakalove terme iz leta 206, ki so že takrat lahko sprejele 2000 kopalcev ter mavzolej Sv. Konstantine (Santa Constanza). Prvotna cerkev je bila zgrajena v času cesarja Konstantina kot grobnica za njegovo hčerko Konstanino, ki je bila kasneje proglašena za svetnico.  Nekaj prostega časa, popoldne peš do baročne cerkve San Carlino (San Carlo alle Quatrro Fontane), ki je delo mojstra Borrominija. Sprehod mimo cerkva Santa Maria Maggiore ter Santa Maria della Vittoria z ogledom najlepših mozaičnih sten ter Berninijevega kipa sv. Terezije. Nekaj prostega časa, večerja in nočitev v hotelu.

 

5 .dan, torek, 27.10.2015: RIM –  ASSISI – MARIBOR

Zajtrk, sledi vodeni ogled Calistovih katakomb, podzemnih grobnic poganov in prvih kristjanov. Sledi ogled Papeška bazilika svetega Pavla zunaj obzidja (italijansko Basilica di San Paolo fuori le mura, latinsko Basilica Sancti Pauli extra moenia) je ena od štirih glavnih bazilik v Rimu. Pozidana je bila v 4. stoletju, po požaru 1823 pa obnovljena. Po ogledih vožnja domov, ob poti se bomo ustavili v Assisiju, kjer je pokopan Sv. Frančišek. Ogled istoimenske bazilike, kjer si bomo ogledali maestozne Giottove freske iz 13. stoletja; nekaj prostega časa. Nato vožnja domov,  prihod v Maribor v kasnejših večernih urah.

CENA:

  • pri udeležbi 25 oseb 380 EUR
  • pri udeležbi 30 oseb 350 EUR
  • pri udeležbi 35 oseb 330 EUR

CENA VKLUČUJE: avtobusni prevoz s turističnim avtobusom,  3 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3*, 2 x večerjo v hotelu, vse oglede po programu, vstopnine za oglede posamične oglede (Katakombe, Rafaelove sobe, kupolo Sv. Petra, St. Clemente, Kolosej, Angelski grad, Panteon),  organizacijo ekskurzije, zavarovanje z asistenco v tujini, DDV.

HOTELSKA NAMESTITEV: HOTEL CITTA 2000***, Via della Tenuta di Torrenova, 60, Roma. https://www.hotelcitta2000.it/

MOŽNO DOPLAČILO: riziko odpovedi 5 % cene.

*Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so vam kot posebna tiskana priloga na voljo pri organizatorju potovanja.

PRIJAVE DO 22. 9. 2015 na petra.ceh@druga.si

Zagotovo bodo izpeljani ogledi, ki so vključeni v ceno, vsi ostali po možnem dogovoru; vsekakor bo dovolj časa za užitek ob sladoledu in sončne zahode!

Petra Čeh, prof. in Saša Mikić, prof.

 

rome-1389777

več

Ura

23 (Petek) 1:00 - 28 (Sreda) 1:00

Go to Top