Dejavnosti

/Dejavnosti
Dejavnosti 2017-12-06T12:21:45+00:00

DrugaDruga

Klikni – DrugaDruga (pdf)

DrugaDruga je naziv za projekt dejavnosti, ki se odvijajo »po šoli«. Projekt predstavlja izjemno pomembno dejavnost šole, saj omogoča dijakom razvoj individualnosti in ustvarjalnosti ter zadovoljevanje radovednosti na številnih področjih. Teh aktivnosti izobraževalni program ne predpisuje in jih šola razvija in izvaja po svoji presoji, ob pomoči dijakov ter po svojih močeh. Izvajajo se po pouku, ob koncih tedna ali med počitnicami.

Druga Druga ponuja aktivnosti s področja kulture in umetnosti, športa, znanstveno-raziskovalnega dela, humanističnega področja, področja jezikov, tekmovanja na različnih nivojih ipd. Vsi programi potekajo ob rednem šolskem delu. Vanje se vključuje večina dijakov in zaposlenih, vse pogosteje pa se vključujejo tudi mladi in mentorji iz širšega okolja. Projekt z leti raste in se razvija. V prihajajočem šolskem letu so mentorji v projekt prijavili 80 aktivnosti.

Programi bodo financirani s sredstvi prostovoljnega prispevka staršev, sponzorskega sklada in s sredstvi, pridobljenimi na razpisih.

 • Pregled dejavnosti v projektu »DrugaDruga« 2015/2016
EST II. gimnazije Maribor deluje od leta 1990. Iz začetne ideje učenja angleščine na drugačen način je udejstvovanje preraslo v ustvarjanje pravih muzikalov. V dvajsetih letih delovanja so bili odigrani naslednji muzikali: Cats, Nesrečniki, Fantom opere, Briljantina, Aladin, Levji kralj, We Will Rock You in Feel the Beat. V sezonah 2009/2010 in 2010/2011 smo odigrali muzikal SHOWTIME, kolaž najbolj znanih muzikalov, ter tako obeležili 20 let obstoja English Student Theatra. V sezonah 2011/2012 in 2012/2013 pa je bil na sporedu muzikal Deček iz džungle.
Spletna stran:  www.est.si

KAJ SO POČITNICE NA DRUGI?

Počitnice na Drugi predstavljajo kakovostno preživljanje prostega časa za učence, ki bodo letos končali 6., 7. ali 8. razred osnovne šole.

Počitnice na Drugi ponujajo:

• pridobivanje znanja s področja biologije v povezavi z drugim naravoslovjem v sproščenem vzdušju,

• delavnice, na katerih bosta slovenska in tuja učiteljica francoščine otrokom na zabaven način približali francosko kulturo in jezik,

• šport,

• druženje in zabavo.

ZAKAJ PRITI NA POČITNICE NA DRUGO?

II. gimnazija Maribor nudi odlične pogoje za pridobivanje znanja ter številne športne aktivnosti:

• sodobno opremljene učilnice in laboratoriji (računalniki, najnovejši mikroskopi in ostala laboratorijska oprema),

• moderna, prostorna in vsestransko uporabna športna dvorana,

• strokovno usposobljen kader, ki bo poskrbel, da bodo otroci s počitnic na Drugi odnesli kar največ znanja (profesorji biologije, francoščine (naravna govorka) in športne vzgoje).

KDAJ IN KJE BODO POTEKALE POČITNICE NA DRUGI?

Počitnice na Drugi bodo potekale na  II. gimnaziji Maribor v dveh 3-dnevnih terminih med poletnimi počitnicami, vsak dan od 9.00 do 14.30 ure:

1. termin: NARAVOSLOVJE: četrtek, 26. 6. 2014 – sobota, 28.  6. 2014

1. termin: FRANCOŠČINA: četrtek, 26. 6. 2014 – sobota, 28.  6. 2014

2. termin: NARAVOSLOVJE: ponedeljek, 30. 6. 2014 – sreda, 2. 7. 2014

2. termin: FRANCOŠČINA: ponedeljek, 30. 6. 2014 – sreda, 2. 7. 2014

CENA

Preživljanje Počitnic na Drugi znaša le 35,00 € z DDV za en 3-dnevni termin.

Cena vključuje:

• strokovno vodenje otrok,

• varstvo otrok,

• uporabo šolske laboratorijske, športne in druge opreme ter potrošnega materiala za izvedbo poskusov in delavnic,

• stroške prevozov za dejavnosti izven področja šole,

• topel obrok vsak dan počitnic.

KAKO SE PRIJAVITI?

Na Počitnice na Drugi otroke prijavijo starši ali skrbniki preko elektronske prijavnice.

Prijava je mogoča najkasneje do nedelje, 15. junija 2014 oziroma do zapolnitve mest.

V primeru, da želite na Počitnice na Drugi prijaviti več kot enega otroka, izpolnite dodatno prijavnico. Za popolno prijavo morajo otroci na prvi dan Počitnic na Drugi s seboj prinesti tudi s strani staršev oz. skrbnikov podpisano natisnjeno prijavnico, ki jo najdete na tej povezavi: https://docs.google.com/a/druga.si/file/d/0B3eVgPxwlDS3LWNLMXo4TEJnb0U/edit

Pohitite, število mest v posameznem terminu je omejeno!

SPLOŠNI POGOJI IN NATANČNEJŠA POJASNILA V ZVEZI Z IZVEDBO POČITNIC NA DRUGI

RAZISKOVALNO DELO DIJAKOV

Izkoristite priložnost za:

 • drugačen pristop k pridobivanju znanja na področju, ki vas zanima;
 • poglabljanje znanja metodologije raziskovalnega dela izbranega področja;
 • sodelovanje s strokovno usposobljenimi mentorji iz šole (učitelji), univerze in različnih institucij …

Mentorica: Katja Holnthaner Zorec

e-naslov: katja.zorec@druga.si 

Vse informacije na spletni strani: https://sites.google.com/a/druga.si/raziskovalnadejavnost/

Več o izmenjavah si lahko ogledate v brošuri DrugaDruga.

Tečaj Kitajščine – začetni in nadaljevalni

 • število šolskih ur: 60
 • število srečanj: 30
 • mentor: Mojca Seljak

Tečaj kitajščine poteka v okviru projekta Konfucijeve učilnice Maribor, ki ga je omogočil Hanban, kitajski državni urad za poučevanje kitajščine kot tujega jezika. Vsako šolsko leto je možen vpis v začetni kot tudi v nadaljevalni tečaj, ki ju vodita kitajska učiteljica in slovenska sinologinja. Kitajska učiteljica razlaga snov v kitajskem in angleškem jeziku, medtem ko sinologinja poskrbi za dodatno razlago v slovenščini. Poleg učenja kitajščine vam tečaj omogoča tudi spoznavanje bogate kitajske kulture, njene zgodovine ter kitajske umetnosti, ki vam jo približamo na delavnicah kitajske kaligrafije, kitajskih vozlov, kitajskih rezank ter delavnici kitajske hrane.

Tečajniki se lahko ob koncu šolskega leta udeležijo tudi Državnega tekmovanja iz znanja kitajščine za dijake slovenskih srednjih šol. Njihova uvrstitev med prve štiri v državi se bogato nagradi z brezplačnim tritedenskim obiskom Kitajske in udeležbo na svetovnem tekmovanju iz znanja kitajščine.
Za več informacij o tečaju lahko pišete na: mojca.seljak@druga.si

Jezikovni tečaj oz. priprave na izpit Učitelj
JEZIKOVNI TEČAJI 2016/2017 Za ogled kliknite jezikovni tečaji
FRANCOŠČINA 1 (in 2) Vesna Selinšek Jahić
NEMŠČINA 1 (in 2) Tanja Fajmut
ŠPANŠČINA 1 (in 2) Melita Perkovič
KITAJŠČINA 1 (in 2) Lin Hongxia in Mojca Seljak
JAPONŠČINA 1 Vanesa Vujanovič
RUŠČINA 1 (in 2) Elena Ponudič
LATINŠČINA 1 (in 2) Tatjana Polajner
DSD (nemščina) Aktiv nemščine
CAE (angleščina) Tanja Fajmut
FCE (angleščina) Tanja Fajmut
DELE (španščina) Melita Perkovič
DELF (francoščina) Mary Ellen Ramasimanana Virtič

PROSTOVOLJSTVO DRUGA DRUGIM

“Dobra dela ne potrebujejo reklame. Dobra dela potrebujejo vas.”(prostovoljstvo.org)

Mentorici: Barbara Bedenik

Z vprašanji pišite na barbara.bedenik@druga.si

Predstavitev

Obrazci: Poročilo o delu prostovoljstva Druga drugim

Dijakovo poročilo

SPRING FESTIVAL 2017 GUIDE (word)

Festival je eden od vsakoletnih vrhuncev mednarodnega dogajanja na Drugi. Pomeni 5 pomladnih dni ustvarjanja v delavnicah, obiskovanja kulturnih prireditev, izletov, seveda pa tudi brez zabav ne gre. Na festivalu vsako leto sodeluje okoli 160 dijakov (tako gostov kot domačih), ki prihajajo iz več kot 10 različnih držav. Skozi leta se izmenjujejo dijaki iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Italije, Poljske, Slovaške, BiH, Indije, Španije, Švedske, Izraela, Rusije… Dijake gostijo dijaki II. gimnazije Maribor, ki se prav tako udeležujejo programa, delavnic, prireditev in večernih kulturnih dogodkov na šoli in izven nje. Cilji festivala so: spoznavanje in sprejemanje drugačnosti, preseganje stereotipov in predsodkov, spodbujanje dijaške ustvarjalnosti, razvijanje jezikovnih kompetenc in kvalitetno ter usmerjeno preživljanje prostega časa. Festival se začne z otvoritvijo, na kateri se gostujoče šole predstavijo. Nadaljuje se v dvodnevnih delavnicah, kjer dijaki skupaj ustvarjajo in se na ta način spoznavajo ter hkrati presegajo osebne in kulturne razlike. Na zaključni prireditvi se prikažejo rezultati dela v delavnicah oz. končni izdelki. Spring festival je izjemna priložnost preseganja kulturnih in nacionalnih razlik ter prikaza ustvarjalnega potenciala mladih, ki vedno znova iskreno navduši nove in nove generacije dijakov, tako naših kot tujih.

Toni Klis, prof.
koordinator festivala

HEALTHY SCHOOL – HEALTHY TEACHERS

II. gimnazija je šola, ki odpre vsa vrata. Vsaki šoli je zelo pomembna uspešnost dijakov na maturi, naši šoli pa še posebej udeležba dijakov pri obšolske aktivnosti. Na našem področju (Štajerska) dosegamo zelo dobre rezultate, ki so pa včasih tudi povezani s preobremenjenostjo, notranjih stisk in nezadovoljstvom učiteljev ter dijakov. V ta namen smo se odločili, da bi preko medija angleškega jezika, drugih kultur in nazorov poiskali izobraževanja v tujini v angleško govorečem okolju (Združenem kraljestvu) in državah, ki veljajo za vzgled v izobraževanju in uporabo sodobne tehnologije (Finska) ter srce umetnosti (Portugalska) in bi primere dobre prakse prikazali in jih vpeljali na našo šolo.

GLOBALNI CILJI:

 1. Izboljšati znanje angleščine (profesorjev udeležencev in dijakov)
 2. Okrepiti ozaveščenost udeležencev in dijakov in razumevanje angleško govorečih kultur (Združeno kraljestvo)
 3. Vzpostaviti mednarodne stike z državami: Velika Britanija, Finska in Portugalska
 4. Podpreti učence pri pridobivanju kompetenc (znanja angleščine, uporaba IKTja) in nazorov (umetnost in zdrav način življenja), Finska in Portugalska
 5. Z izbranimi mednarodno priznanimi izobraževanji zagotoviti boljše priznavanje kompetenc (na šoli, v lokalni skupnosti: Univerza v Mariboru in državnem nivoju Ministrstvo za šolstvo, izobraževanje in šport)
 6. Izboljšati kvaliteto poučevanja na šoli
 7. Izboljšati počutje dijakov in profesorjev na šoli

Rdeča nit tega projekta je zmanjšanje stresa skozi dobro organizacijo, zdrav način življenja, gibanje, kreativnost v razredu in prepoznavanje estetske lepote (fizis skozi zgodovino). Teme so del kurikuluma pri predmetih umetnostna zgodovina, angleščina in šport.

AKTIVNOSTI:

1.) ENGLISH THROUGH CULTURE: JASNICA BOBIČIĆ

interne aktivnosti, povezava: Body language

Priprava je nastala kot dodatek k temi: BODY LANGUAGE AND GESTURES, ki je del učnrga načrta za 2. letnike (Headway Intermediate – Unit 8).

Poleg osnovnega besedišča in kolokacij, vabi dijake k samostojnemu raziskovanju tega pomembnega področja v komunikaciji in jih uči, da se zavedajo kulturoloških razlik.

V nadaljevanju se bomo pogovarjali, kako uporabiti določene oblike izražanja pri interpretaciji besedila in opazovali njihovo uporabo pri dramskem izražanju.

Cultural differences:
https://westsidetoastmasters. com/resources/book_of_body_ language/chap5.html

Body language:
https://www.businessballs.com/ body-language.htm

Gestures in different cultures:
https://www.buzzle.com/ articles/hand-gestures-in- different-cultures.html

More Practice (video):
https://warmupsfollowups. blogspot.si/search/label/Body% 20Language

2.) USING MUSEUMS AND HERITAGE AS A TEACHING AND LEARNING RESOURCE: PETRA ČEH

interne aktivnosti: Ekskurzija v Rim

Terensko delo je obsegalo ogled muzejskih in galerijskih institucij ter spomenikov in situ, predvsem iz časa antike, renesanse ter baroka, ko se je najbolj vidno razvijal ideal lepote. Antičnega smo primerjali z baročnim. Dijaki so pridobili kompetence kritičnega vrednotenja kulturnih spomenikov, kulturno razgledanost, primerjavo med slovensko tradicijo in tujino ter občutek, zakaj je potrebno dediščino ceniti in kako to počnejo v tujini. V terensko delo je bilo vključeno tudi gibanje, saj so dijaki oglede po mestu opravljali peš in prehodili več kot 50km. Ekskurzija je trajala 4 dni. Članek o strokovni ekskurziji je bil objavljen v šolskem spletnem časopisu na strani 10.

Risanje in slikanje človeške figure

Po spoznavanju renesanse in baroka, smo tudi sami poizkusili z risanjem/slikanjem človeške figure, pri kateri smo se spoznavali s proporci telesa, anatomijo ter lepotnimi ideali. Slikovni material so pripravili dijaki, ki tudi sicer obiskujejo likovno delavnico na šoli.

Galerija slik:

3.) HEALTHY SCHOOL-HEALTHY TEACHERS: MATJAŽ VEHOVAR

4.) SCHOOL MANAGEMENT: POLONA VEHOVAR

Addiction and Unhealthy Lifestyle

Alternative Medicine PP5 P. Vehovar

COMMON DISEASES PP4 P. Vehovar

Healthy Lifestyle PP1 P. Vehovar

INTRO HEALTH P. Vehovar

MENTAL HEALTH- PPT3 P. Vehovar

Mini Health Project:

FORMS

STUDENTS (pdf)

5.) CREATIVE METHODOLOGY/LANGUAGE LINK: JASNA SUKIČ KRAJNC

Healthy lifestyle E+Sukič Kranjc

MY WORKOUT – a personal account – E+ Sukič Kranjc

Objava v časopisu “Šolski Razgledi”:

6.) CREATIVE METHODOLOGY: PETER CIGROVSKI

7.) HEALTHY TEACHERS – HEALTHY SCHOOL V RADENCIH OB KOLPI

V okviru Erasmus+ projekta Healthy teachers – Healthy School smo dijake dveh razredov prvih letnikov odpeljali v nam do tedaj še neznani del Slovenije, Radence ob Kolpe, kjer smo se bolje spoznali, še pomembneje  pa je to, da smo spoznavali osnove zdravega in razgibanega življenjskega stila, kjer smo učitelji tudi uporabljali nova spoznanja, ki smo jih pridobili na izobraževanjih v tujini v okviru Erasmus+ projekta.

Učitelji Peter Cigrovski, Jasna Sukič Krajnc in Polona Vehovar smo tako z 59 dijaki izvajali ali soizvajali različne aktivnosti: z dijaki smo vsako jutro šli na jutranji tek, s kanuji smo se odpravili na Kolpo, kjer smo preizkusili svoje znanje in veščine kanuizma. Prav tako smo spoznavali naravno okolje tega dela Slovenije: preverili smo kakovost vode reke Kolpe  ter preučevali gozdno floro in favno ter pri tem spoznavali angleške izraze, vezane na to področje. Prav tako smo preizkusili svoje kulinarične sposobnosti, ko smo pripravili belokranjsko pogačo ter pripravili razne zdrave namaze kot alternativno tisto, ki jih lahko kupimo v trgovinah.

Prepričani smo, da smo novo znanje ne samo koristno uporabili, temveč ga tudi poglobili in z dijaki delili svoje izkušnje.

DEJAVNOSTI V OKTOBRU

V okviru projekta E+ so dijaki 2. letnikov obravnavali temo zdrave prehrane. Po zaključku teme so napisali še nekaj “limerikov”(= kratke pesmice s šaljivim tonom). Najboljše smo izpostavili na manjši razstavi pred šolsko knjižnico. Prebralo jih je veliko dijakov in irski pisatelj, novinar in režiser Cathal Poirteir, ki je na naši šoli imel predavanje o irskemu jeziku in kulturi. Pozitivni odzivi na razstavo so opogumili dijake k nadaljevanju pisanja na temo zdrave prehrane.

Nekaj utrinkov:

DEJAVNOSTI V MARCU

Thumbs up! for our teachers who presented II. gimnazija Maribor at the International  English Language Conference today!

Nekaj utrinkov:

DEJAVNOSTI V APRILU

PREDAVANJE O ZDRAVI PREHRANI: Aleš Potrč

“V okviru projekta Erasmsu+ Healthy Teachers, Healthy School, nas je obiskal Guinessov rekorder, fitnes trener instrokovnjak za prehrano, Aleš Potrč, ki nas je ozavestil, da takšne in drugačne diete nikakor niso sprejemljiv del življenja mladega človeka. Zdravje in lepota se dosežeta naravno in gresta z roko v roki.”

DEJAVNOSTI V MAJU

Zaključek programa Helathy teachers – Healthy school

10. maja je bila v Knjižnici Nova vas slovesno odprta razstava dijakov II. gimnazije, ki je nastala v okviru Erasmus programa pod mentorstvom profesorice Jasnice Bobičič. Razstavljeni so spisi in pesmi, ki so jih dijaki napisali med poukom angleščine. Rdeča nit razstave je zdrav način življenja in njegova vloga v današnji družbi. V spisih dijakov zasledimo vse od kritik današnjega načina življenja pa vse do nasvetov kako živeti zdravo. Razstava je obarvana tudi z irsko poezijo, znanimi enokitičnimi pesmimi limericki, ki so pokazali, da kljub stresnemu vsakdanu mladi ohranjajo smisel za humor. Razstava bo odprta en teden do 17.5., tako da vljudno vabljeni vsi.

Thunderstorms and Thunderbolts in Teaching Strategies and Meteorology (KA2-SE-75/17)

 

Never Lose your soul (589764-EPP-1-2017-1-SI-EPPKA2-CBY-ACAPALA )

 

 

 • Content of the project
 • Timeline of the project
 • International meetings
 • Learning and teaching activities
 • Products
X