T: +386 (0) 2 330 44 30|info@druga.si

Mednarodni festival srednješolskega gledališča v španščini

marec 2016

15mar(mar 15)1:0016(mar 16)20:00Mednarodni festival srednješolskega gledališča v španščini

Podrobnosti dogodka

V torek, 15. 3., in v sredo, 16. 3., bo v Amfiteatru potekal mednarodni festival srednješolskega gledališča v španščini Teatrola 8.

Na festivalu se bo predstavilo sedem gledaliških skupin, ki prihajajo iz Slovaške, Italije in Slovenije. Program je zelo pester in žanrsko raznovrsten, saj bomo videli komedije, parodije, dramo in celo grozljivko. Ker v Maribor prihajajo tudi štiri tuje skupine, bodo dijaki II. gimnazije Maribor tudi gostitelji tujih dijakov.

Vabljeni k ogledu predstav!

PROGRAM FESTIVALA

TOREK, 15. MAREC

12:00: Slavnostno odprtje festivala

12.15: II. gimnazija Maribor, Maribor, Slovenija

Antonio Buero Vallejo: HISTORIA DE UNA ESCALERA

Mentorica: Melita Perkovič

Zasedba: Bina Čič, Nika Crnkovič, Sergeja Topolšek, Metka Belcl, Nina Bratušek, Katarina Brešar, Maruša Leben, Matija Žižek, Toni Kvar, Staša Kučer, Martina Fridl, Maruša Pokeržnik

Vsebina: “Historia de una escalera” (Zgodba nekega stopnišča) je drama o krivicah in hinavščini španske družbe. Govori o osebnih odnosih treh generacij, ki živijo v isti zgradbi in jih povezuje stopnišče kot simbol družbene (ne)mobilnosti. V igri se problematizirajo vsakdanje življenje nižjih in srednjih slojev, družbene neenakosti in ljubezenske frustracije.

 

13.30: Gymnaziúm Martina Hattalu, Trstena, Slovaška

Tahíche Rodríguez Hernández: PEDRITO NO ES UN NOMBRE DE FUTBOLISTA

Mentorja: Luisa Chico Pérez, Julio Ruiz Monteagudo

Zasedba: gledališka skupina Divatro (Nikola Kormaňaková, Ivana Vavreková, Maria Rejdugová, Olga Brenkusová, Oliver Vraňak, Klaudia Garajová, Lenka Bažiková, Natalia Hvolková)

Vsebina: Potem ko Pedrito izgine v Madridu tri dni pred svojo poroko, vsi mislijo, da je pobegnil. Tako se začne zgodba o potovanju, ki bo družino Cañizares vodila iz časa Madrida iz 19. stoletja do moderne Barcelone. Potovanje, ki bo več kot le iskanje Pedrita, bo tudi potovanje po poti samoodkritja, kjer bo vsak našel svoje odgovore.

 

14.25: Gymnázium Mikuláša Kováča, Banska Bystrica, Slovaška

Alejandro Casona: FARSA Y JUSTICIA DEL CORREGIDOR

Mentorja: Adelina Pilar Costa Seguí, Eduardo Lillo Moreno

Zasedba: Gledališka skupina Lindus y Gymkus (Lukaš Matej Technovsky Sara Kertiova Dominika Dubravska Julia Kirdajova Ivana Klimentova Irena Kaczova Veronika Rapkova)

Vsebina: Tajnik in gospod razsodnik delita pravico na subjektiven in celo absurden način v zameno za osebno uslugo. Tako imamo opravka z dvema skorumpiranima osebkoma brez vrednot, brez morale in etike, ki se zelo pristransko lotevata sodnih zadev prebivalcev.

 

SREDA, 16. MAREC

12:00 Gymnázium Tomáša Ružičku, Žilina, Slovaška

Luis Jaraquemada: ¡No quiero morir!

Mentorja: Carlos González-Espresati García-Medalla Luis Gil Guerra

Zasedba: Gledališka skupina Los demonios del Titanic (Filip Štrba,  Marek Miklúš,  Kristína Kuželová,  Emília Alexandra Pavlusíková, Petra Martikánová,  Margaréta Camberová,   Michaela Barošová,  Romana Chantal Čuláková)

Vsebina: Mladi umetnik želi zmagati na umetniški razstavi v nekem zapuščenem zaporu. Vendar v tem zaporu živijo skrivnostna bitja s temno in fascinantno preteklostjo. Nočne zveri je bolje pustiti pri miru!!!

 

12.50: I. gimnazija v Celju, Celje, Slovenija

Po motivih bratov Grimm: Rosita, un lobo y una abuela chula

Mentorica: Nataša Peunik

Zasedba: Gledališka skupina Kreatro (Zala Županič, Grega Batič, Neža Fink, Miha Rušnik, Maša Smajila, Tadeja Polak, Maja Trebše, Martin Rafael Gulin)

Vsebina: Rosita je najstnica, ki živi z družino na obrobju gozda. Vsak teden jo oče pošlje v gozd, da nese hrano k babici, za katero misli, da je bolna. Rosita nekega dne v gozdu naleti na dve pacifistki, ki se borita proti sečnji gozda, in na volka, ki je vegetarijanec. Babica pa je vse prej kot onemogla, saj se ukvarja z jogo in rada spije kak kozarček. Vse bi bilo lepo in prav, če ne bi imela volkov oče in lovec svojih načrtov.

 

13.45: International School Trieste, Trst, Italija

Po motivih “Fuente Ovejuna” Lope de Vega: TODOS A UN@

Mentorici: Paloma María Bernabé Casas, Fiorella Gremigni

Zasedba: Gledališka skupina Teatro con ñ (Massimilla Iozzi, Francesco Bossi, Giovanni Frata, Susanna Ventriglia, Armando Zamparini, Vittoria Beltrame, Alice Fermeglia, Victoria Krokos, Marin Miras Rizo)

Vsebina: Znajdemo se v hipotetičnem 21. stoletju, kjer je Vzgoja zaradi rezov prinesla eno novo figuro Vršilca. Ta je neke vrsta posrednik med ministrstvom za izobraževanje in srednjimi šolami, ki včasih pozabi na svoje originalne funkcije in izkorišča svojo moč. Želiš odkriti, kako se s to problematiko soočajo učenci srednje šole Fuente Ovejuna. Si pripravljen?

 

14.30: Gimnazija Poljane, Ljubljana, Slovenija

Muchamierda: Toma de conciencia

Mentorica: Petra Novak

Zasedba: gledališka skupina Muchamierda (Bojan Cvjetićanin, Cita Vidmar, Kaja Leban, Tschimy Aliage Obenga, Nina Jakulin Vavpotič, Andraž Harauer, Tjaša Čretnik, Ana Škrlin, Tina Pučnik, Manca Čemažar)

Vsebina: Borba za vzgojo in izobraževanje! Koliko staneš? Naredmo en »selfie«! Takšna je družba, v kateri odraščajo današnji mladostniki. Mladi se lahko tej družbi prepustijo ali pa se zavejo njenih nevarnosti in se skušajo boriti proti toku. Za kaj se boste odločili vi?

 

15.15: Slovesni zaključek festivala

več

Ura

15 (Torek) 1:00 - 16 (Sreda) 20:00

Go to Top