T: +386 (0) 2 330 44 30|info@druga.si

Pomlad na Drugi // Predavanje dr. Matjaža Perca: POGLED FIZIKA NA ODKLONSKO VEDENJE

marec 2018

16mar(mar 16)9:5020(mar 20)17:50Pomlad na Drugi // Predavanje dr. Matjaža Perca: POGLED FIZIKA NA ODKLONSKO VEDENJE

Podrobnosti dogodka

//POGLED FIZIKA NA ODKLONSKO VEDENJE//

“Družba nima tehnoloških težav, ima pa težave z razumevanjem same sebe. In pomagajo lahko fiziki!”

Vabljeni na predavanje prof. dr. Matjaža Perca, v torek, 20. 3. 2018, ob 18:00 v PD1.

Matjaž Perc je poleg Slavoja Žižka največkrat citirani slovenski znanstvenik. Ukvarja se s fiziko družbenih sistemov, ki preučuje kolektivne (čredne) pojave, ki so med drugimi posledica interakcij v družbenih omrežjih (FB, Instagram, Twitter …). Namreč, to “s kom sem v družbenem omrežju povezan, me kot človeka zelo močno določa”. Tovrstne informacije pridom uporabljajo Google, FB, Amazon … S fiziko želi priti do razumevanja, zakaj se v družbah pojavljajo lakota, vojne, bolezni, revščina, segregacija … zakaj prihaja do odklonskega vedenja npr. zakaj nekateri ljudje odklanjajo cepljenje.

Lahko izpelje formulo, ki predvidi, kaj se zgodi, če povečujemo kazni in kaj, če jih zmanjšujemo. Kot fizika ga zanima sociološko: kolektivno obnašanje. Pravi tudi, da “Darwina ne moreš vzeti iz nas”.

Matjaž Perc je doktor fizikalnih znanosti in predavatelj Fakulteti za naravoslovje in matematiko na Univerzi v Mariboru. Je član Evropske akademije, naziv, ki ga v Evropski Uniji prejmejo le mednarodno najodmevnejši znanstveniki.

več

Ura

16 (Petek) 9:50 - 20 (Torek) 17:50

Go to Top