19. Frankofonski dan, 20. marca 2017 v Celju

Kulturna raznolikost v vsej svoji barvitosti na enem mestu.

Sporočilo: Drugačnost in različnost bogatita naš svet. Spoštujmo drug drugega!

Osrednja tema letošnjega 19. Frankofonskega dne, 20. marca 2017, je bila francoščina na različnih kontinentih, ki je povezala 160 mladih nastopajočih in njihovih učiteljev mentorjev v Celjskem domu v Celju (6 osnovnih šol, 8 gimnazij in Emuni Univerza v Piranu). Razvojna naloga in zaključni dogodek t.i. 19. Frankofonski dan v Celju, sta del projekta Frankofonija, ki ga vodi in koordinira Zavod RS za šolstvo ob stalni podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Francoskega inštituta v Sloveniji. Pri izpeljavi dogodka že vsa leta intenzivno sodelujejo učitelji in dijaki I. gimnazije v Celju. Letos nam je v veliko podporo tudi II. gimnazija Maribor.

Naša šola se je predstavila z napovednikom filma Mada à Druga, ki bo v celoti predstavljen 9. maja na naši šoli. V tem filmu so dijaki po enomesečnem raziskovanju države Madagaskar, ene izmed frankofonskih držav, ustvarili kviz, kuharsko oddajo in plesno točko ter vse skupaj povezali v skupno zgodbo. 3. letniki so tudi ustvarili brošuro.

Pred festivalom so obiskovalci lahko obiskali stojnice posameznih frankofonskih dežel. Na naši smo ponudili dve tipični jedi in okrasili stojnico z zastavo, našimi brošurami ter malgaškimi dekoracijami.

Mentorici

Mary Ellen Ramasimanana Virtič

Deja Žunko