DRUG’ ORKESTER

Drug’ orkester je uradni orkester II. gimnazije Maribor, ki deluje že več kot 15 let in je uvrščen med aktivnosti za nadarjene v glasbeni umetnosti. Združuje sedanje in bivše dijake II. gimnazije Maribor ter dijake nekaterih drugih šol. Orkester vsako leto pripravi dva programska sklopa, in sicer z nastopi na Božično-novoletnih koncertih in na samostojnih Letnih koncertih.

Vsako šolsko leto se skrbno izbere glasbena tematika Letnih koncertov, v katerih se člani predstavijo kot celota – orkester in kot solisti. Dijaki tako spoznajo proces nastajanja koncertnega dogodka od začetka do konca, spoznajo glasbene inštrumente orkestra in njihove značilnosti, spoznajo tudi izvajanje orkestrske literature in različnih glasbenih stilov. Razvijajo skupni pulz in ritmično prilagajanje, navajajo se na skupno muziciranje in rešujejo intonančne, dinamične in agogične probleme. V Drug’ orkestru razvijajo sposobnosti odrskega nastopanja in glasbene improvizacije, hkrati pa vzpostavljajo čut za odgovornost in timsko delo.

Vodja projekta Drug’ orkester in avtor programa letnega koncerta in dirigent je Miha Petkovšek, namestnik v orkestru Slovenske filharmonije, pripravo aranžmajev in vodenje sekcijskih vaj izvaja Nikolaj Sajko, namestnik soločelista v simfoničnem orkestru SNG Maribor, občasno vodi sekcijske vaje godal tudi Eva Koprivšek, violistka v Simfoničnem orkestru SNG Maribor.

Mentorja: Miha Petkovšek, Tamara Šiško
Srečanja: Od oktobra do aprila enkrat tedensko po 4 šolske ure, pred koncerti pogosteje in po dogovoru, v januarju dvodnevne intenzivne vaje na Pohorju

KONCERTI:
– 18. IN 19. 12. 2019: Božično-novoletni koncert
– 24. in 25. 3. 2020: Letni koncert 2020
– 18. 3. 2020: 70. Obletnica II. gimnazije Maribor


POP&ROCK ZGODBE

Vsako leto pridejo. 3 »razposajeni tipi«, ki slišijo na ime Droogstock, Glasbeni večer in Kulturni maraton

Vsi so popolnoma naši – sami jih načrtujemo, pripravljamo ter tehnično izvedemo. So  največji glasbeno-družabni dogodki na šoli (ob božično-novoletnem koncertu), ki pritegnejo v povprečju 800 dijakov. Pop&Rock zgodbe so srednja šola rokenrola.

Droogstock razgraja že 11 let. Ponudi 5 dijaških bendov iz različnih koncev Slovenije, ki jih za nastop izbere strokovna žirija, razdelimo lepe nagrade in se imamo »fajn«.  Drugi postopač je Glasbeni večer. Glasbene goste prepričamo, da nastopijo v vlogah, ki jih niso vajeni – govorijo, komentirajo, se igrajo kvize in akustično igrajo. Glasbeni večer vodita dijaka-moderatorja, ki pripravita tudi scenarij. Naši gostje so bili že Elvis Jackson, Tabu, MI 2, Vlado Kreslin, Slon in sadež, Koala Voice …

Zadnji mačkon je »hud gospod«, najstarejši in najuglednejši med trojico – kulturni maraton.  Car, ki je že zapustil najstniška leta (star je 20). To je celonočna prireditev, tobogan razpoloženja, glasbe, gledališča, dijaške ustvarjalnosti in druženja.

Oglejte si videoreportažo in intervju s skupino Siddharta tukaj. Prilagamo tudi posnetek pesmi Voda skupine Dan D z drugogimnazijci na odru. Oglejte si ga na tej povezavi.

GBS, koordinator&rokenrol preganjator


MLADINSKI PEVSKI ZBOR II. GIMNAZIJE MARIBOR

združuje pevke in pevce gimnazije ter tudi nekaj pevcev iz drugih mariborskih srednjih šol. Že vrsto let je glasbena učilnica 2D4 ob ponedeljkih zasedena, saj tam vadi zbor štiri šolske ure in tudi kakšna sobota v letu je »pevska«. Programsko variiramo od renesanse do zborovskih sodobnih skladb, popularnih in jazzovskih pesmi, a vedno nas vodi naša slovenska pesem in bogata ljudska dediščina. Zborovski repertoar je zelo širok in vsakemu pevcu ponudi izziv in hkrati užitek. V vsakem šolskem letu nastopimo na mnogih šolskih in obšolskih prireditvah, pripravimo kar štiri tradicionalne božično – novoletne koncerte, imamo letni koncert v Kazinski dvorani SNG Maribor, zapojemo na reviji mladinskih pevskih zborov, obogatimo poletje v mestnem parku s programom na Art kampu in se odpravimo na mednarodna tekmovanja (Praga, Bratislava, Firence). Z besedami se ne da opisati, koliko lepega doživljamo v skupinskem pevskem procesu in muziciranju na odrih, zato vabimo vse drugogimnazijce in ostale dijake, da se nam pridružite. Prepričani smo, da vam ne bo žal, saj bo to najboljša odločitev in naložba v vaš prosti čas. Musica noster amor!

Mentor: Viljem Babič