Ponosno sporočamo, da se je kar 16 raziskovalnih nalog naših dijakov uvrstilo v drugi krog državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije, ki je danes potekalo na Srednji poklicni in tehniški šoli in Gimnaziji Murska Sobota.
V letošnjem šolskem letu smo spoznavali nihanje med padanjem kapljice, razlike v pestrosti in številu opraševalcev na različnih tipih travnikov ter vpliv začimb na trajnost in kvaliteto tofuja. Analizirali smo mikroorganizme kislega zelja in kimčija ter zasledovali srečo v Vuongovem romanu On Earth We’re Briefly Gorgeous. Spraševali smo se, kam odidejo toksične cianobakterije pozimi in kako lahko zmanjšamo svoj ogljični odtis pri izbiri mleka za kavo. Raziskovali smo tudi vpliv prometa na onesnaževanje prsti s težkimi kovinami in poletno delo mariborskih gimnazijcev. Zanimala sta nas vpliva tekočin za elektronske cigarete na neparenhimske jetrne celice in frakcij ekstraktov konoplje na celice melanoma. Ugotavljali smo, katera voda je najboljša voda in kakšno je poznavanje podnebnih sprememb med slovenskimi in ameriškimi dijaki. Preučevali smo tudi interakcije metil galata, stripovsko preobrazbo Kafkove Preobrazbe in psihiatrično bolnišnico kot dogajalni prostor v slovenski dramatiki absurda.
Naši dijaki so s kar šestimi raziskovalnimi nalogami posegli po zlatih priznanjih, vsi ostali so prejeli srebrne sovice. Prva mesta na posameznih raziskovalnih področjih so osvojili Ema Mirič in Zala Salaj, Petra Zadravec, Eva Peklar in Lara Bernjak, Ana Čelan in Neli Gošnjak, Matic Mohorko ter Vita Majer.
Mladim raziskovalcem in njihovim mentorjem čestitamo za osvojene dosežke!