Svet staršev II. gimnazije Maribor izraža javno podporo dijakinjam in dijakom, ki so se 9.2.2021 na Trgu  svobode udeležili protestnega shoda in se zavzemali za izobraževanje v šoli.

Protest je potekal mirno, kulturno, z zaščitnimi maskami in več kot primerno medsebojno razdaljo udeležencev. Čeprav dijaki niso ogrožali javnega zdravja, so policisti nekatere udeležence popisali. Popisani polnoletni dijaki  so zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih prejeli položnice za plačilo globe, mladoletni pa poziv na sodišče. Ker so policisti popisali zgolj tiste, ki so izrazili svoje mišljenje bodisi s transparenti ali z govorom preko megafona, je moč sklepati, da so bili dijaki kaznovani, ker so javno izražali  svoje mnenje. Menimo, da gre pri tem za nesorazmerne in pretirane ukrepe.

Po večmesečnem izobraževanju na daljavo, ki je pri mnogih dijakih povzročilo velike stiske, otopelost, malodušje in strah pred prihodnostjo, so dijaki zaradi neodzivnosti pristojnih, samoiniciativno pripravili shod s katerim so se zavzeli za vrnitev v šolo in za pravico do kvalitetnega izobraževanja. Dijaki so si želeli in si želijo biti videni, slišani in upoštevani.

Otroke vzgajamo v samostojne, odgovorne, razmišljujoče, iskrene, empatične in solidarne mlade odrasle. Dijaki udeleženi na shodu za vrnitev v šole so izkazali vse te lastnosti. Zato jim izrekamo javno podporo.

Svet staršev II. gimnazije Maribor