LANA KRMELJ, DIJAKINJA 3. LETNIKA, DOBITNICA NAGRADE ZA NAJBOLJŠI PRISPEVEK NA LITERARNEM NATEČAJU OBRAZI MIRU V OKVIRU 51. MEDNARODNEGA SREČANJA PISATELJEV NA BLEDU
Letošnji natečaj za najboljši slovenski srednješolski esej, ki ga je Slovenski center PEN razpisal na 51. Mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu v okviru 6. mednarodnega festivala Literatura za mir, je bil za žirijo, v kateri so bili Ignacija Fridl Jarc, Robert Simonišek in Tanja Tuma zahteven, saj sta razpisani temi Moj/naš prostor pod soncem ter Kaj iščem v knjigi predstavljali poseben izziv mladim, kar je potrdilo kritičnost tega vprašanja v družbi in človeštvu. Žirija se je stežka odločila, katere eseje naj nagradi. Vsak posebej je vzbudil pozornost.
Zmagovalci v posameznih kategorijah so bili:
1) Kaj iščem v knjigi?
Zmagovalec v kategoriji 1./2. letnik je dijak Gimnazije Šiška Ljubljana Miha Kopatin pod mentorstvom profesorja Matjaža Apata.
Zmagovalka v kategoriji 3./4. letnik je dijakinja II. gimnazije Maribor Lana Krmelj pod mentorstvom profesorice Tine Mojzer.

2) Moj/naš prostor pod soncem
Zmagovalka v kategoriji 1./2. letnik je dijakinja Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo Ljubljana Izza Hribar pod mentorstvom profesorice Nevenke Tomščič Iskra.
Zmagovalec v kategoriji 3./4. letnik je dijak Gimnazije Vič Ljubljana Tilen Jurčevič pod mentorstvom profesorice Mirjam Šemrov.

Vsi zmagovalci in mentorji so bili povabljeni na srečanje pisateljev na Bled, kjer so prejeli priznanja in knjižne nagrade ter se družili na kosilu s pisatelji in pisateljicami z vsega sveta.

Prilagamo tudi naslov spletne povezave, na kateri je dostopen intervju z nagrajenci.

Lani Krmelj iskreno čestitamo za pronicljiv esej!