Mladinski parlament Alpske konvencije YPAC 2021

Od torka, 23. 3., do petka, 26. 3., je potekalo srečanje Mladinskega parlamenta Alpske konvencije. Letos ga je organizirala ekipa iz švicarske gimnazije Kantonsschule Trogen. Zaradi okoliščin je dogodek potekal preko spleta, kar pa ni pokvarilo dobrega vzdušja. Udeležili so se ga dijakinje in dijaki desetih srednjih šol iz alpske regije. Mariborsko delegacijo so sestavljale Katarina, Leš, Brina Kranjčič, Ana Koletnik, Maša Drevenšek, Iva Diana Sladojević, Lana Črešnar, Vesna Jokić, Lina Murko in Amadeja Rek. Osrednja tema razprave so bile otrokove pravice, o katerih so delegatke in delegati debatirali v štirih komitejih. Tema 1. komiteja je bila osebni razvoj in izobraževanje, 2. komiteja zdravstveni sistem, 3. komiteja svoboda izražanja in participacija  ter 4. komiteja enakost, integriranost in migracije. 

Na otvoritveni slovesnosti se je vsaka delegacija predstavila v zabavnem videu, kjer so člani povedali zanimivost svoje regije. Za glasbo je poskrbel bend Sort of Sad. Prve tri dni so potekale debate v posameznih komitejih, delegati so ustvarjali postulacije in imeli možnost pogovora s strokovnjaki in politiki. Vsak komite je oblikoval 3 postulacije, ki so bile predstavljene v petek na generalnem zasedanju. Vsaka postulacija je bila izpostavljena viharju vprašanj in kritični debati. Na koncu pa je bilo izglasovanih 8 najboljših postulacij. Top tri postulacije so nosile naslove: Politična izobrazba? Da, zmoremo!, Dvigovanje ravni ozaveščenosti in sprejetosti LGBTQ+ skupnosti in Mladina je sedanjost politike. Slednja postulacija predlaga, da bi znižali prag volilne pravice na 16 let, s čemer bi se povečalo zanimanje za politiko med mladimi in da bi imeli mesto v občinskih mestnih svetih tudi predstavniki dijaških svetov. Te postulacije bodo prevedene v jezike vseh držav in predstavljene na lokalni ravni v vsaki državi.

YPAC teden pa je vseboval poleg trdega dela še obilico zabave in druženja. Ob večerih smo se spoznavali ob igri Among us, diskutirali o filmu, se družili in sklepali nova prijateljstva. Ravno prijateljske vezi so tiste, ki nam bodo ostale za vedno. Tehnična izvedba je bila vrhunska, imeli smo celo svojo radijsko aplikacijo, kjer so člani novinarske ekipe vedno vrteli dobro glasbo in spremljali ter poročali od dogajanju v komitejih. Za več utrinkov dogajanja in podrobnejših informacij si lahko ogledate Instagram račun digital_ypac21 ali Facebook @ypac.eu ali pa obiščete uradno spletno stran

Letošnji YPAC je dokazal, da nas niti pandemija ne more ustaviti in da je zdaj še bolj kot kadarkoli prej pomembno, da izrazimo svoje mnenje, podamo predloge in si prizadevamo za ustvarjanje boljše prihodnosti. Kot je v svojem zaključnem govoru povedala predsednica Xenia Unseld: »Be a voice, not an echo«!

Nika Varoščić