Od višine se ne zvrti

Izbirni športi so lahko prava poslastica. Predvsem za tiste, ki si postavljajo cilje sami, pri tem pa nimajo veliko omejitev. Za radovednega, aktivnega dijaka so izbirni športi več kot 35 obveznih (izbirnih) ur. Je redna vadba, nekaj novega, nekaj kar rad počnem ali pa bi rad spoznal. Omogoča vmesne cilje pri doseganju končnih ciljev. Pri tem se osredotočimo na nalogo, lastne sposobnosti in zaupamo kolegu.

Vse to združuje plezanje.
Letos smo opravili 13 srečanj v Pekarni. Tam je plezanje v obliki kratkih smeri brez varovanja. V šoli smo spoznali varovanje in v Gradcu smo izpolnili obljubo.Štiri dni pred iztekom leta smo obiskali plezalni center v Gradcu. Stene so visoke, vse do 18 metrov. izzivov je polno, ciljev tudi, pri tem pa nas zanima še varnost. Vse smo dosegli. Dvorana je čudovita.Družba je bila prijetna in varnost na prvem mestu. Trinjast dijakov in dva odrasla smo dosegali vrhove sten na različne, sebi svojstvene načine, z občutkom zadovoljstva na vrhu. Z lastniimi močmi. Korak po korak, oprimek za oprimkom.Stopaj previdno, osredini se na vsak gib in bodi pozoren. Ko se spuščaš s pomočjo vrvi navzdol želijo roke skočiti iz kože. Mišice so napete. Opravile so delo. In še bi lahko govorili, ampak potrebno je poiskusiti, občutke doživeti.

Izponjeni cilji porajajo nove izzive. Plezanje v naravi, na steni polni skrivnosti in sprotnih rešitev. Na primer. Še prej pa moramo vaditi. V novem letu se bomo vesili po steni Pekarne ob petkih. Preizkusi se, ne samo opazovati.
Matjaž Vehovar, prof.
20161227_144412
20161227_110031