Duet Bambus, pevski zbor II. gimnazije, solistka Lia Belšak, moderatorja Tin Šoškič in Ana Pušnik navdušili občinstvo.

V četrtek, 19. 10. 2023, smo v mistični Minoritski cerkvi oblikovali podelitev najvišjih priznanj in listin Mestne občine Maribor. Nagrade in priznanja se vsako leto podeljujejo na predlog Komisije za priznanja in nagrade.

Kulturni program smo letos sooblikovali z bivšima drugogimnazijcema, Aljo Pušič in Gašperjem Drevom. Študentka arhitekture in študent psihologije sta pred nedavnim oblikovala duet Bambus, v katerem spretno prepletata avtorsko poezijo in glasbo. Oba sta svoj prepoznaven pečat v umetniških vodah že pustila. Alja je večkrat nagrajena in objavljena mlada pesnica, Gašper pa je leta 2022 izdal svoj drugi, tokrat jazz album z naslovom Sticky Cheese, ki vsebuje 12 kompozicij. Na proslavi smo lahko slišali dve pesmi Gašperja Dreva (Skozi okno objemam zvezde in speči Maribor ter Sami pravi ljudje) in dve Alje Pušič (Makove zveri in Vedno Maribor). Gašperjeva provokativna poezija in Aljina toplina, ki ne veje samo iz njene interpretacije, temveč tudi iz poezije, se je dotaknila občinstva.

Da imamo na šoli izjemne solistke, je dokazala Lia Belšak, dijakinja 4. letnika, ki je odpela zimzeleni Orion. Akustična izvedba z zanimivo kitarsko spremljavo Gašperja Dreva je dokazala, da gre za besedilo Gregorja Strniše in glasbo Jureta Robežnika, ki nikoli ne razočara.

Mladinski pevski zbor II. gimnazije Maribor pod vodstvom Viljema Babiča se je predstavil z ljudsko Oj, božime, pri kateri je zaradi neklasične postavitve dobesedno objel občinstvo, pri ljudski Nocoj pa, oh nocoj pa so se marsikomu zarosile oči.

V zaključku večera je Alja Pušič odrecitirala pesem Vedno Maribor, zbor pa jo je sprva mrmraje spremljal s pesmijo Oj, Triglav, moj dom, nato pa je zborovsko petje v celoti prevzelo dvorano.

Podelitev nagrad sta suvereno koordinirala Ana Pušnik in Tin Šoškič, ki sta se izkazala kot izjemen voditeljski par. Prepričani smo, da ju bomo na odru še kdaj videli.

Kulturni program je navdušil tudi prejemnike nagrad. Priznanje častni občan mesta Maribor je prejel gospod dr. Franc Čuš v znak zahvale in spoštovanja za veliko pomoč pri oživitvi mariborskega gospodarstva, zlati grb mesta Maribor je prejel gospod Stane Kocutar za pomemben in neprecenljiv prispevek k razvoju, promociji in ugledu mesta Maribor doma in v tujini ter za spodbujanje kulture na številnih različnih področjih, srebrni grb mesta Maribor je prejela Dunja Bezjak za več kot dvajsetletno nesebično delo na prepoznavnih in uspešnih projektih povezovanja in promocije slovenske ter hrvaške kulture s poudarkom na Mariboru.

Listino mesta Maribor so prejeli Mladinski kulturni center Maribor za aktivno delovanje na področju mladinskega sektorja in kulture ter povezovanje skupnosti z medkulturnim dialogom, Hortikulturno društvo Maribor za dolgotrajno izvajanje tradicije aktivnosti na področju olepševanja okolja, ohranjanja narave in varstva okolja ter Društvo UP-ornik za požrtvovalno in neomajno prostovoljno zavzemanje za pomoč najranljivejšim skupinam ter za širjenje humanitarnega duha in solidarnosti.

Znova torej dokazujemo, da so tudi bivši in zdajšnji dijaki ter profesorji nepogrešljiv del mestnega utripa.             

Tina Mojzer