Erasmus + : Think Globally Act Locally

Ob delu spoznaš prijatelja

V sklopu projekta Razmišljaj globalno, deluj lokalno, smo v septembru gostili 18 dijakov in 5 profesorjev iz Norveške, Poljske in Slovaške.

Gostoljubje pohorskih gozdov in domov naših dijakov je bilo prilagojeno temi srečanja: trajnostna vzgoja, samozadostnost dijakov, ekološki turizem in predvsem sobivanje v “tim bildingom”.

Vse zajtrke in tri glavne obroke za 40 ljudi so dijaki pripravili sami, sami pospravili za seboj, skrbeli za čim manj smeti in pri tem vsakodnevnemu opravilu opravili spontani tim bilding. Prijatelja namreč spoznaš ob delu. Zamesili smo kruh, ga spekli na ognju, prav tako hrenovko v štručki in banano s čokolado. Ekipe so se menjavale v dnevnih projektih in vsak se je poskusil v različnih vlogah. Seveda ni manjkalo zabave in športa v obliki adrenalinskega parka, kolesarjenja in dnevnih pohodov.

Obilo komunikacije in spoznavanja je bila odlična popotnica za dokončanje projekta v letu 2024. Po srečanju in projektnem delovanju v Krakowu na Poljskem, Gjoviku na Norveškem in tokrat našem hribu Pohorju, je pred nami še zadnje dejanje: izmenjava v Bratislavi. Do takrat bodo kandidati za izmenjavo sodelovali pri prostovoljstvu in akcijah v okviru projekta. Tako imamo redno učno pomoč za učence osnovnih šol, družili se bomo z varovanci doma za brezdomne in se poskušali vključiti v izredne akcije prostovoljstva.

Foto in besedilo: Polona in Matjaž Vehovar